”Järnmannen” och hockeystjärnan kämpade för sjuka barn

30 mil per handcykel – för ett gott syfte. Det var vad Anders Olsson sysslade med under lördagen – allt för att samla in pengar till föreningen Krama era barn. –Man vill försöka ge ett litet hopp i alla fall, säger järnmannen från Hagfors.

Länk till artikeln i NWT
Text: Mikael Adamsson
Foto: Olle Persson

Karlstadsbon Andreas Rixer är initiativtagare till föreningen Krama era barn. Han är pappa till Saga och Maia som båda har drabbats av den obotliga sjukdomen Sanfilippo typ C.

Genom Krama era barn arbetar familjen Rixer för att samla medel till forskningen som förhoppningsvis ska resultera i ett läkemedel. Och för att sprida kunskap om sjukdomen.

Anders Olsson ville hjälpa till och tillsammans med pappa Andreas, förre hockeystjärnan Jonas Frögren och fem andra deltagare samlades pengar in under lördagen – med hjälp av ett kraftprov.

– Eftersom det är coronatider samlades vi hemma i mitt gym i garaget och körde framför datorn, berättar den flerfaldige paralympiske mästaren.

Och fortsätter:
– Jag handtrampade 30 mil, vilket motsvarar en Vätternrunda. Jonas Frögren körde ett Vasalopp med hjälp av stakmaskinen och Andreas sprang ett maraton.

De andra deltagarna det olssonska garaget var Fredrik Vidhamre från Krama era barn, samt Mats Algotsson, Jon Werme, Per-Erik Saikoff och Roy Bengtsson.

Hur länge höll ni på?

– För min del tog det åtta timmar och tjugo minuter. Frögren nådde Vasaloppsmålet på en tid strax under åtta timmar.

Det låter som en tuff arbetsdag?

– Det var stentufft, med två och en halv mil kvar var jag helt slut. Men det kan inte jämföras med vad familjen Rixer går igenom. Man tycker att man själv har varit med om mycket men det är ingenting i det här sammanhanget.

Totalt sett ställde sig 200 deltagare på startlinjen i den digitala Vätternrundan. Hur mycket pengar projektet genererade är inte klart än, men enligt Anders Olsson lyckades man passera 50 000 kronor med råge.

– Vi kommer att landa på en fantastisk siffra, säger Olsson.

Länk till artikeln i NWT
Text: Mikael Adamsson
Foto: Olle Persson

Eventet samlade ihop 72.008:- till forskningen om Sanfilippos sjukdom.

Fler inlägg
Övrigt
Krama Era Barn

Inbjudan årsmöte

Härmed välkomnas alla medlemmar att närvara vid föreningens årsmöte. Datum:23 april 2024, Kl.12.00 Plats:Drottninggatan

Läs mer »